Tuesday, October 7, 2008

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2359221

05:35 | tisdag 7 oktober 2008
Isländska staten kan ta över banker
I Island är regeringen beredd att ta över landets banker. Nya krislagar som antog natten till tisdagen gör det möjligt för staten att ta kontrollen över bankerna som hotas av kollaps. Men bankkunderna skyddas.
--Vi riskerar att landets ekonomi dras ner i den globala finanskrisens djup och att hela nationen går i konkurs, förklarade den isländske statsministern Geir Haarde när han på måndagskvällen skulle berätta varför staten är beredd att ta över hela det isländska bankväsendet. Innan dess hade handeln med alla bankaktier stoppats redan vid lunchtid på börsen i Reykjavik.
Orsaken till den dramatiska händelseutvecklingen är de isländska bankernas snabba expansion utomlands under flera år. Bankerna har vuxit sig stora, men på lånade pengar. Den nästan explosionsartade tillväxten har gjort att finanssektorn på Island har en ekonomi som är nästan tio gånger större än den isländska bruttonationalprodukten.
Så oron i bankväsendet påverkar hela den isländska ekonomin som i en internationell jämförelse är mycket liten och den isländska kronan är svag och i går närmast i fritt fall. Det gör att örikets banker nu får det svårt att betala tillbaka lån och hitta nya långivare på den turbulenta internationella finansmarknaden. Och det i sin tur gör att Island är på väg in i landets kanske allvarligaste ekonomiska kris någonsin.
Men nu har alltså regering och opposition enats om ett krispaket där staten ges möjlighet att ta över banker som är på väg att kollapsa. Regeringen har också lovat alla bankkunder att deras konton är skyddade. De kommer att få sina pengar, även om banken går omkull.
Men hög inflation och dålig kronkurs kommer ändå att urholka många islänningars privatekonomi och statsminister Geir Haarde säger att många, trots allt, kommer att förlora pengar.
Christer Fridén
christer.friden@sr.se


http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2359221

No comments:

Post a Comment

Followers